Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε η Βουλή τις πρώτες πρωϊνές ώρες, με 153 θετικές ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις οποίες περιλαμβάνεται και η ψήφος της κας Λούκας Κατσέλη η οποία επανεντάχθηκε στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος.
145 βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης.
Απούσες από την ψηφοφορία ήταν οι ανεξάρτητες βουλευτές Έλσα Παπαδημητρίου και Μιλένα Αποστολάκη.
Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ως εντολή για τη διαμόρφωση ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας και την συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα διασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας.
Για τις 12 το μεσημέρι σήμερα Σαββάτο έχει οριστεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με θέμα την κυβέρνηση συνεργασίας, που ωστόσο σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν διαφαίνεται.
«Οι μάσκες έπεσαν. Ο Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασης μας. Οι ευθύνες του είναι τεράστιες. Μόνη λύση είναι οι εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί, τόνισε από το βήμα της Βουλής η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε «αν κατάλαβα καλά προτείνετε κυβέρνηση ενός και δύο χρόνων. Έχετε ανάγκη από κυβέρνηση συνεργασίας γιατί πρόκειται να πάρετε τα αγριότερα μέτρα χειρότερα από αυτά που πήρατε μέχρι τώρα.
Δικαίωμα σας, όμως πρέπει μπει τέρμα στον εκβιασμό ότι αυτές οι θυσίες γίνονται για την 6η και 7η δόση».
Συμφωνία στο πρόσωπο του πρωθυπουργού που θα προταθεί, έθεσε ως προϋπόθεση να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Θεωρεί πως χρειάζεται ένα πολιτικό πρόσωπο που να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της Βουλής.
Επέμεινε στην συμμετοχή πολιτικών προσώπων λέγοντας ότι πρέπει «να βάλουμε τους πρωταγωνιστές όχι τα τσικό, για να διεκδικήσουν τα συμφέροντα της χώρας στην Ευρώπη».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας δήλωσε, όπως και αν την πείτε αυτή την κυβέρνηση που θα επιδιώξετε, οικουμενική, συνεργασίας, σωτηρίας, θα είναι μια κυβέρνηση που θα στερείται λαϊκής νομιμοποίησης, το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ως σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά η ασκούμενη πολιτική.
Καθιέρωση απλής αναλογικής και εκλογές το συντομότερο δυνατό ακόμη και έως τις 4 Δεκεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου