Ο πρωθυπουργός ζητά συναίνεση για στρίμωγμα των εργαζομένων και συναντάται σήμερα στις
10:30 με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά
12:15 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη
13:30 με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα
14:30 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη
15:30 με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλη.
Η γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα αρνήθηκε την πρόσκληση με το επιχείρημα ότι δεν δέχεται το δίλημμα «ή θα σωθεί η Ελλάδα ή θα τα χάσετε όλα» και υπογράμμισε ότι η «κόκκινη γραμμή» του ΚΚΕ είναι η «σωτηρία» της Ελλάδας των εργαζομένων.
Ο Γ. Δημαράς δεν προσκλήθηκε και προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο του «Άρματος Πολιτών» αλλά και της ΝΔ.
10:30 με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά
12:15 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη
13:30 με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα
14:30 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη
15:30 με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλη.
Η γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα αρνήθηκε την πρόσκληση με το επιχείρημα ότι δεν δέχεται το δίλημμα «ή θα σωθεί η Ελλάδα ή θα τα χάσετε όλα» και υπογράμμισε ότι η «κόκκινη γραμμή» του ΚΚΕ είναι η «σωτηρία» της Ελλάδας των εργαζομένων.
Ο Γ. Δημαράς δεν προσκλήθηκε και προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο του «Άρματος Πολιτών» αλλά και της ΝΔ.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση επιβαρύνει την οικονομία με νέους φόρους. Παραλύει έτσι και την τελευταία παραγωγική ικμάδα του τόπου. Φέρνει περισσότερη ύφεση, όχι μικρότερα ελλείμματα».
«Ο κ. Παπανδρέου επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Προαναγγέλλει νέες φοροεπιδρομές, νέες οριζόντιες περικοπές σε βάρος όσων πλήρωσαν ήδη, όσων δεν αντέχουν άλλο… Σ' αυτή την αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του Μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω».
«Υπενθυμίζω ότι το βασικό συστατικό της πρότασής μας για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας, είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η ασφυξία της αγοράς, οφείλεται κυρίως στην πολιτική της άγριας υπέρ-φορολόγησης των πάντων».
«Μόνο καινούργιο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής οι αποκρατικοποιήσεις. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις δίνουν την εντύπωση ότι οδηγούνται σε εκποίηση, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και με πενιχρά αποτελέσματα σε διαλυμένο χρηματιστήριο… Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά είμαστε αντίθετοι στην βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού».
«Υπάρχουν μεμονωμένα θετικά στοιχεία, όπως οι συμβάσεις εκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων. Τα προτείναμε από το Δεκέμβριο του 2009. Τώρα μόλις τα εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ή όπως η διαφαινόμενη πρόθεση του κ. Παπανδρέου να υιοθετήσει και κάποιες από τις προτάσεις μας στο Ζάππειο-ΙΙ: αυθαίρετα, επαναπατρισμός κεφαλαίων, εργασιακή εφεδρεία».
«Όμως, λίγα σωστά, σε ένα συνολικό λάθος, δεν δίνουν τη λύση. Και κάτι εξ ίσου σημαντικό: Κανένας στην κυβέρνηση δεν δίνει καμία εξήγηση γιατί η συνταγή αυτή απέτυχε σε όλα… Και κανείς τους δεν αναλαμβάνει ευθύνη για τις θυσίες που πήγαν χαμένες…Σήμερα υποβάλλουν τον Ελληνικό λαό σε νέες θυσίες. Χωρίς καμιά προοπτική, αφού επαναλαμβάνουν σήμερα όσα απέτυχαν ως τώρα».
«Αν δεν υπάρξει το δημιουργικό σοκ μείωσης των φόρων, σε συνδυασμό με τη μείωση της σπατάλης του Κράτους και τις τολμηρές αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, Επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα υπάρξει. Η κοινωνία επιθυμεί συναίνεση σε ό,τι είναι ωφέλιμο.Όχι σε ό,τι βλάπτει την πατρίδα. Η κοινωνία αναζητεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης».
«Όχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. Κάτι τέτοιο αφήνει έξω την κοινωνία... Τέτοια συναίνεση δεν δίνω. Με το Ζάππειο ΙΙ, υπέδειξα το δρόμο Επανεκκίνησης της οικονομίας και Επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου».
«Η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει Επανεκκίνηση και δεν σκέφτεται να κάνει Επαναδιαπραγμάτευση. Επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος και ξεπερνά τα όρια αντοχής της οικονομίας και του λαού μας. Εμείς παραμένουμε αντίθετοι. Και προωθούμε την Επανεκκίνηση ως μόνο δρόμο για να βγούμε από το αδιέξοδο».
Καρατζαφέρης: «Πρέπει να υπάρξει συνευθύνη»
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Άκουσα με προσοχή τον κ. πρωθυπουργό να εκθέτει τις απόψεις του. Τον είδα αρκετά προετοιμασμένο. Ήξερε τις προτάσεις του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Μου εξήγησε ποιες υλοποιεί και ποιες σκέφτεται προς υλοποίηση. Του έθεσα τις σκέψεις μου. Του είπα ότι δεν φτάνει μια αόριστη συναίνεση. Πρέπει να υπάρξει συνευθύνη και να αναλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ένα κομμάτι από το βάρος. Να 'αχθοφορήσουν' όλοι μαζί. Ο κ. πρωθυπουργός δεν απέρριψε την πρότασή μου».
Τσίπρας: «Όχι» στη συναίνεση
Η κυβέρνηση «δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου.
«Δεν ήρθα για να συζητήσω με τον κ. Παπανδρέου τη λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας. Ήρθα για να του πω ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού».
«Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του με τις επιλογές του ενάμισι χρόνο τώρα έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή καταστροφή. Δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία, επιμένει σ΄ αυτή την εγκληματική πολιτική, ψάχνει για συνένοχους και όχι για συναίνεση. Δεν μπορούμε να τη δώσουμε».
«Τούτη την ώρα πιστεύουμε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει για τη χώρα είναι να φύγει. Αυτός ο λαός χρειάζεται να ζει με αξιοπρέπεια. Και πιστεύουμε ότι οι νέοι άνθρωποι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της νεολαίας και στην Ισπανία και αλλού και θα διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια». Σε ερώτημα εάν πρότεινε εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε:
«Αν αυτό που μας ζητάνε είναι να ξεπουλήσουμε μέχρι και την Ακρόπολη, τότε αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι οι Έλληνες κι όχι ο κ. Παπανδρέου».
Μπακογιάννη: Συναινούμε στη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους, δε συναινούμε στα θέματα της φορολογίας
Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών και τη διαπραγμάτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων με την Τρόικα για την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, πρότεινε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η πρόεδρος της Συμμαχίας δήλωσε ότι είχε αναλυτική συζήτηση με τον πρωθυπουργό για την οικονομία και την πορεία της χώρας, η οποία βρίσκεται, όπως είπε, στην πιο κρίσιμη φάση της.
Η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία συναινεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους και δεν συμφωνεί με τα θέματα φορολογίας, διότι πιστεύει ότι μια διαφορετική φορολογική πολιτική που «δεν θα εξοντώνει τους Έλληνες, θα έχει περισσότερα έσοδα και θα είναι πιο αποτελεσματική».
«Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη, με μια αποτελεσματική πολιτική, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση σε ορατό χρονικό ορίζοντα», επεσήμανε η κα Μπακογιάννη.
Κουβέλης: «Θα καταψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα»
«Η διαφωνία μας είναι δεδομένη- θα καταψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου ανήρτησαν πανό από την πλευρά του Αγνώστου Στρατιώτη το οποίο αναγράφει: «Η Ελλάδα δεν πωλείται. Ναι στην ομοψυχία, όχι στη συνενοχή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου